Den første foredragsholder ved konferencen var Johnny Dyreborg, der er seniorforsker ved det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø.
Johnny Dyreborg har bl.a. været med til at undersøge, hvor udbredt uønsket seksuel opmærksomhed og chikane er i danske virksomheder. Ved konferrencen løftede han sløret for udbredelsen inden for hotel og restauration, politi, forsvar og fængsler.
Mest belastede branche
Johnny Dyreborg kunne bl.a. fortælle, at Hotel og restauration er den mest belastede af alle brancher i undersøgelsen, og at hele 41% hvert år oplever uønsket seksuel opmærksomhed og chikane fra enten en gæst eller en chef eller kollega. 28,4% af deltagerne angiver, at de har været udsat for kønskrænkende adfærd, 36,4% at de har været udsat for uønsket seksuel opmærksomhed og 9,1%, at de har været udsat for seksuel tvang eller bestikkelse.
Inden for politi, beredskab (herunder forsvar) og fængsler er tallet lavere end inden for hotel og restauration, men stadig højt i forhold til resten af arbejdsmarkedet. Her har 26% af de adspurgte angivet, at de oplever uønsket seksuel opmærksomhed og chikane. Et lyspunkt her er dog, at hele 86,2% af de adspurgte i branchen fortæller, at de ved, hvor de skal henvende sig, hvis de ønsker hjælp og støtte", hvilket er det højeste målt i nogen af brancherne.
Julefrokoster kan være et arbejdsmiljøproblem
Inden for hotel og restauration kunne Johnny Dyreborg løfte sløret for flere indsigter, som måske ikke er så overraskende. Han kunne bl.a. fortælle, at alder spiller en afgørende rolle for, hvor udsat man er for uønsket seksuel opmærksomhed og chikane. Aldersgruppen 20-29 er således den mest udsatte med hele 58%, mens der blandt 40-49 årige "kun" er 12%, som angiver at have været udsat for uønsket seksuel opmærksomhed og chikane.
Han kunne også fortælle, at servering af alkohol spiller en central rolle, og at begivenheder som "julefrokoster" og "firmafester" gør ansatte i branchen særligt udsatte.
Udøveren kan også være en chef eller kollega
Problemerne med krænkende handlinger inden for hotel og restauration handler dog ikke kun om fulde kunder, men også om jargon og kultur, fortæller Johnny Dyreborg.
Af de ansatte i restauranter og barer, der har oplevet krænkende handlinger, angiver "kun" 68% at udøveren har været en kunde eller gæst, mens 55% angiver, at udøveren har været en chef eller kollega.
Den svære balance
Særligt for hotel og resauration kan den særlige jargon og kultur, som kendetegner branchen, være et tveægget sværd. Interview med ansatte inden for branchen viser, at det i høj grad er sammenholdet og den særlige arbejdskultur, som gør branchen attraktiv at arbejde i, men samtidig er det også kulturen, der gøre de ansatte mere udsatte for uønsket seksuel opmærksomhed og chikane.
Chefen kan i den forbindelse spille en afgørende rolle som rammesættende, fortælle Johnny Dyreborg, altså som en, der går foran som et godt eksempel selv, og samtidig sikrer, at den gode tone ikke kammer over, både i forhold til gæsterne, og i forhold til den intern jargon og omgangsform.