Faktaark

Faktaark til mejeriindustrien

Introduktion og link til vores 44 faktaark om arbejdsmiljø målrettet mejeriindustrien.

Med henblik på at understøtte arbejdsmiljøorganisationernes forebyggende arbejdsmiljøarbejde har Mejeriindustriens Arbejdsmiljøudvalg (MIA) udarbejdet faktaark om arbejdsmiljø.

Formålet med faktaarkene er, at de skal give mejeriernes arbejdsmiljøorganisationer mulighed for et hurtigt
overblik over de væsentligste arbejdsmiljøproblemer, der kan forefindes i mejeriindustrien, samt fokusområder. Arbejdstilsynets krav beskrives, og der gives gode råd om, hvad man kan gøre. Hvert ark giver mulighed for et hurtigt overblik over, om det er et relevant emne for mejeriet.

Faktaarkene er ikke udtømmende for emnerne, men der gives henvisninger til, hvor man kan hente yderligere information og vejledning.

Faktaarkene kan anvendes af mejeriernes arbejdsmiljøorganisationer, af deltagerne på arbejdsmiljø-
uddannelserne og andre der har interesse i emnerne.

Faktaarkene indeholder emner indenfor områderne:

  • Generelle forhold: APV; børn og unge; nyansatte; gravide medarbejdere; førstehjælpere og natarbejde.
  • Ergonomiske forhold: EGA; tunge løft; Sskub og træk; arbejdsstillinger; arbejdspladsens indretning samt skærmarbejde.
  • Fysiske forhold: Støj; akustik; lladsforhold; intern færdsel; stiger; løfte-, hejse- og transportredskaber; maskiner; temperaturer; belysning samt indeklima.
  • Kemiske forhold: Røg og støv; stoffer og materialer; hud; eksplosionsfare (ATEX); svejsning; aerosoler samt mikroorganismer.
  • Ulykker: Ulykker; el-sikkerhed; arbejde i tanke; arbejde i højden; inventar og udstyr (pallereoler) og hånd- pg fingre-ulykker.
  • Psykiske forhold: Psykisk arbejdsmiljø; stress; mobning; kommunikation; krænkende handlinger; kon-flikthåndtering; Sygefravær og psykisk krisehjælp.