Faktaark

Faktaark til mejeriindustrien

Introduktion og link til alle vores faktaark om arbejdsmiljø målrettet mejeriindustrien.

For at understøtte arbejdsmiljøorganisationernes forebyggende arbejdsmiljøarbejde har Mejeriindustriens Arbejdsmiljøudvalg (MIA) fået udarbejdet flere faktaark om arbejdsmiljø.

Formålet med faktaarkene er at give et hurtigt overblik over de væsentligste arbejdsmiljøproblemer og aktuelle fokusområder i branchen.

Opbygning
Hvert faktaark indeholder:

  • Fakta om arbejdsmiljøemnet.
  • Krav inden for det pågældende arbejdsmiljøemne, f.eks. fra Arbejdstilsynet eller andre myndigheder, overenskomster m.v.
  • Gode råd inden for området.
  • Referencer.

Faktaarkene giver ikke fuld dækning af emnerne, men de indeholder henvisninger til, hvor man kan hente yderligere information og vejledning.

Der er 6 faktaark inden for ergonomi, der har et tilhørende underfaktaark med henvisning til en ergonomifilm om hvert af de 6 emner.

Oversigt faktaark
Der er faktaark inden for følgende områder:

  • Generelle forhold: APV; børn og unge; nyansatte; gravide medarbejdere; førstehjælpere og natarbejde.
  • Ergonomiske forhold: EGA; tunge løft; skub og træk; arbejdsstillinger; arbejdspladsens indretning samt skærmarbejde.
  • Fysiske forhold: Støj; akustik; pladsforhold; intern færdsel; stiger; løfte-, hejse- og transportredskaber; maskiner; temperaturer; belysning samt indeklima.
  • Kemiske forhold: Røg og støv; stoffer og materialer; hud; eksplosionsfare (ATEX); svejsning; aerosoler samt mikroorganismer.
  • Ulykker: Ulykker; el-sikkerhed; arbejde i tanke; arbejde i højden; inventar og udstyr (pallereoler) og hånd- og fingreulykker.
  • Psykiske forhold: Psykisk arbejdsmiljø; stress; mobning; kommunikation; krænkende handlinger; konflikthåndtering; sygefravær og psykisk krisehjælp.