Rokering i balance
Måling og variation af fysiske påvirkninger

Rokering i Balance (RIB) er et forskningsprojekt, der er gennemført på Danish Crown Rønne i 2025-2026.
Det er almindeligt, at der rokeres i slagteribranchen. Nogle arbejdspladser ligner imidlertid hinanden set med det blotte øje. Med projektet ønskede Slagteribranchens Arbejdsmiljøudvalg at få viden om i hvor høj grad, der var forskelle i de målte fysiske påvirkninger på pladserne langs et kambånd og i et pakkeri. Formålet var at blive klogere på hvordan rokeringsgrupper bedst kunne sammensættes ud fra fysiske påvirkninger.
Derudover ønskede man at sammenholde det, forskerne kunne måle, med det, medarbejderne oplevede; de objektivt målte værdier og de subjektive.
En af konklusionerne i forskningsprojektet er, at der er sammenhæng mellem det, forskerne måler, og det, medarbejderne oplever, når vi tager et gennemsnit af alle medarbejderes vurderinger.
Derudover kunne det ses at der gennem jobrokering langs kambåndet kan skabes en fysisk variation, som potentielt kan være et effektivt forebyggelsestiltag.
Læs mere om projektet her (link til menu ”Læs om RIB projektet her)
På den baggrund har SAU udviklet et værktøj, så branchen dels kan udføre subjektive vurderinger af den fysiske anstrengelse ved de forskellige arbejdsstationer og dels gennem dialog kan se , om det er muligt for at styrke det forebyggende arbejdsmiljøarbejde med jobrokering
Slagteribranchens arbejdsmiljøudvalg, SAU, 2025
Kort overblik over værktøjet
Dette værktøj er udviklet, så I kan udføre subjektive vurderinger af den fysiske anstrengelse ved de forskellige arbejdsstationer og efterfølgende gennem dialog se om der er muligt med anden planlægning og optimering af jobrokering på slagteriet at styrke det forebyggende arbejdsmiljøarbejde.
Indsamling af de subjektive vurderinger sker ved, at I spørger medarbejderne om deres oplevelse af fysisk anstrengelse ved den enkelte arbejdsstation. For hver arbejdsplads/-station skal der angives en score for den fysiske anstrengelse på mellem 0 og 10 for henholdsvis kroppen generelt, håndled, albue, skulder og ryg
Medarbejderens scoring indsættes i et særligt udviklet regneark (Excelfil).
Når alle deltagere er blevet spurgt, og regnearket er udfyldt, skal det uploades i værktøjet på hjemmesiden - LINK.
Værktøjet vil herefter vise den gennemsnitlige score for de forskellige kropsregioner og tydeligt præsentere data både gennem talværdier og farve (jo mørkere farve, jo større værdi), så I hurtigt kan få et overblik. Farverne er sat på, fordi det er nemmere at forholde sig til end talværdier.
Man kan med musen på skærmen flytte arbejdsstationerne, så de kommer til at ligge i en anden rækkefølge: arbejdsstationer med stor fysisk påvirkning kan følges af stationer med mindre påvirkning. Det er en hurtig og enkel måde at overskue og ændre dagligdagens samlede belastninger.
I nogle slagterier grupperer man arbejdsstationerne, og dette kan man gøre tilsvarende i programmet ved oprette sine egne grupper med et klik på skærmen og flytte stationerne ned i gruppen dem. På den måde kan man rokere rundt, indtil man har den optimale variation af arbejdsstationer set forhold til belastning.
Dette bør foregå i tæt dialog mellem ledere og medarbejdere, herunder i Arbejdsmiljøorganisationen mhp. at drøfte, hvordan man kan styrke det forebyggende arbejde gennem anden planlægning og optimering af jobrokeringen.
Læs mere detaljeret om brug af værktøjet under ”Sådan fungerer værktøjet”