Denne side indeholder film og dialogoplæg om forebyggelse af muskel- og skeletbesvær (MSB).
Muskel- og skeletbesvær (MSB) er en samlebetegnelse for besvær med muskler og led, lige fra forbigående ømhed til slidgigt og diskusprolaps.
Muskel- og skeletbesvær er en af de hyppigste årsager til sygemeldinger i Danmark og forbundet med store økonomiske og menneskelige omkostninger både for virksomhederne og de medarbejdere, der bliver ramt. Der er derfor meget at vinde for alle ved at tage muskel- og skeletbesvær alvorligt og sætte effektivt ind med den forebyggende indsats.
For at få en god dialog om forebyggelse af muskel- og skeletbesvær har vi publiceret en række små film og dialogoplæg, der sætter fokus på risikoen for belastninger i særligt udsatte arbejdssituationer. Filmene og dialogoplæggene kan bruges som udgangspunkt for en diskussion på arbejdspladsen, ved instruktion af medarbejdere og i den daglige planlægning.
Er alle instrueret i god teknik til løft, bæring, arbejdsstillinger og brug af hjælpemidler?
Har I de rigtige hjælpemidler, og bruger I dem, I har?
Har I nok viden til at sikre et godt arbejdsmiljø?
Hvor kan I hente mere inspiration?
Hvad gør I nu? – Læg en plan.
Gode råd til planlægning og forberedelse
Afsæt tid til dialog og planlægning.
Afklar hvem, der gør hvad, og hvornår man beder om hjælp.
Aftal med leverandøren, at varer leveres i mindre og lettere pakker.
Planlæg modtagelse af varer og opfyldning af baren, så det kan ske i roligt tempo.
Opbevar ølkasser og fustager på lageret i en passende højde over gulvet, så I med træk og skub let kan få kasserne over på en løftevogn eller trappekravler.
Sørg for, at der er de rette hjælpemidler til rådighed.
Følg med i udviklingen af hjælpemidler.
Indret baren, så I har en god arbejdshøjde (hoftehøjde) og den nødvendige plads.
Placer f.eks. køleskab, så nederste hylde er i knæhøjde.
Hav glas, flasker mv. i kort rækkeafstand.
Få instruktion i, og træn, løft, træk og skub og gode arbejdsstillinger – få gerne hjælp fra en ergo- eller fysioterapeut.
Tal om, hvad der skal til for at bevare de gode vaner - også når det spidser til.
Husk, at lederen går foran som et godt eksempel.
Gode vaner
Bær ikke øl– og vandkasser, fustager og andre tunge ting på trapper.
Hav altid en hånd fri til gelænderet, når du går på trapper.
Brug hjælpemidler – f.eks. trappekravler, løftevogn og sækkevogn.
Pak ud i en god arbejdshøjde (hoftehøjde). – Benyt f.eks. et hæve-sænkebord.
Opbevar tunge ting, hvor de skal bruges – så I undgår unødig bæring.
Hold orden. Undgå at placere tunge ting meget højt eller lavt.
Gå ned i knæ med rank ryg, når du skal fylde lave hylder eller et lavtstående køleskab op.
Bær ikke tunge varer - brug f.eks. en løftevogn.
Hvis du skal bære, så undgå at vride i kroppen.
Varer, der løftes og bæres holdes tæt ind til kroppen og skosnude og næse skal pege samme vej.
Bær tunge ting så kort afstand som muligt – benyt f.eks. en rullevogn.
Undgå at overfylde bakker og lignende.
Stå aldrig på noget, der kan skride under dig (f.eks. en ølkasse). Benyt i stedet en elefantfod.
Undgå vrid, bøjet ryg og arbejde under knæhøjde og over skulderhøjde.
Bed om hjælp, hvis det brænder på.
Brug egnet fodtøj.
Mind hinanden om de gode vaner, I har aftalt. – God adfærd smitter.
Har I nok viden til at sikre et godt arbejdsmiljø?
Har I de rigtige hjælpemidler, og bruger I dem, I har?
Er I trænede i god teknik til løft, træk og skub?
Hvor kan I hente mere inspiration?
Hvad gør I nu? – Læg en plan.
Gode råd til planlægning og forberedelse
Afsæt tid til dialog og planlægning.
Planlæg arbejdet, så der er tid til aftørring af gulve og pauser.
Planlæg arbejdet, så I kan minimere løft og bæring.
Overvej, om der ved udskiftning af service er service, der vejer mindre.
Øv jer i god teknik til løft, træk og skub. Få evt. hjælp fra en ergo- eller fysioterapeut.
Indret, så det passer arbejdsflowet.
Indret, så undgår I kraftige forover bøjninger og arbejde over skulderhøjde. Håndter f.eks. gryder mv. i hoftehøjde og sørg for rist på skyllevasken, så unødig bøjning af ryggen undgås.
Indret, så I kan have tingene der, hvor de skal bruges, og undgå unødig løft, bæring og rod.
Følg med i den teknologiske udvikling af hjælpemidler.
Tal om, hvad der skal til for at bevare de gode vaner - også når det spidser til.
Husk, at lederen går foran som det gode eksempel.
Gode vaner
Hold orden.
Benyt skridhæmmende fodtøj.
Brug tekniske hjælpemidler som hæve-sænkeborde/vogne med det brugte service, tallerkendispensere og andre afsætningsborde samt løfteborde.
Skub og træk rulleborde mv. ved brug af vægtoverførsel.
Hvis der skal løftes, så del byrden op i flere lettere løft.
Undgå at overfylde bakker - tøm bl.a. opvaskebakker, inden de flyttes.
Bær kun lette bakker og så kort afstand som muligt.
Undgå vrid, bøjet ryg og yderstillinger, f.eks. arme over skulderhøjde.
Skosnude og næse skal pege i samme retning, når du flytter på ting.
Bær lidt ad gangen - tag fx. f.eks. én tallerken ad gangen, når opvaskekurve tømmes.
Gode idéer til, hvordan arbejdsgivere og ansatte i hverdagen kan reducere belastninger gennem enkle tiltag, bl.a. en række gode, sjove øvelse, der kan anvendes af serveringspersonale, før og efter servering.
Temaside om forebyggelse af muskel- og skeletbesvær. Henvender sig særligt til medlemmer af arbejdsmiljøorganisationen, dvs. ledelse, arbejdsgivere og arbejdsmiljørepræsentanter.
Oplysningsfilm om risikoen ved tungt arbejde og betydningen af træning for forebyggelse af muskel- og skeletbesvær (MSB). Med professor Karen Søgaard fra Insititut for Idræt og Biomekanik, Syddansk Universitet.
Film om forebyggelse af smerter som frisør, bl.a. når du vasker hår, ved føntørring og når du klipper. Kan bl.a. bruges ifm oplæring og instruktion - og det løbende arbejdsmiljøarbejde.
Instruktionsfilm og dialogmateriale om forebyggelse af muskel- og skeletbesvær (MSB) i politiet ved bl.a. patruljekørsel, tunge løft og bevogtningsopgaver.
Film og dialogoplæg om forebyggelse af muskel- og skeletbesvær i hotel- og restaurationsbranchen ved varemodtagelse, i baren, ved servering, under tidspres og i opvasken.