Det psykiske arbejdsmiljø

Det kan betale sig at prioritere og værne om et godt psykisk arbejdsmiljø.

Når medarbejderne trives, er de mere engagerede, produktive og motiverede til at yde deres bedste. Samtidig mindsker et godt psykisk arbejdsmiljørisikoen for stress-relaterede lidelser og sygefravær blandt medarbejderne.

Det er arbejdsgivers pligt at sørge for, at problemer i det psykiske arbejdsmiljø forebygges og håndteres, og det forudsætter en løbende indsats fra ledere og medarbejdere bl.a. i forhold til:

  • Krænkende handlinger, herunder mobning og seksuel chikane
  • Krænkende handlinger fra brugere (arbejdsrelateret vold)
  • Stor arbejdsmængde og tidspres
  • Uklare og modstridende krav i arbejdet

Et godt psykisk arbejdsmiljø er helt afgørende for trivslen på jeres arbejdsplads. Lykkes I med at skabe gode vilkår, kan det få positive effekter for både de ansattes sundhed, trivsel og sikkerhed og for kvaliteten af jeres arbejde.

Krænkende handlinger

- HERUNDER MOBNING OG SEKSUEL CHIKANE

Der er tale om krænkende handlinger, når kolleger eller ledere på arbejdspladsen groft eller gentagne gange udsætter andre personer i virksomheden for nedværdigende adfærd. Det kan handle om alt fra sårende bemærkninger og bagtalelse til vold og trusler og kan have store konsekvenser for den udsatte, der kan udvikle f.eks. søvnproblemer, koncentrationsbesvær og hovedpine.

Det er en god idé at formulere en personalepolitik om forebyggelse og håndtering af krænkende handlinger på arbejdspladsen. På den måde kender medarbejderne ledelsens holdning og ved, hvem de skal gå til og hvad der bliver gjort, hvis de bliver udsat for eksempelvis mobning på arbejdspladsen.

Henvisninger:

 

Krænkende handlinger fra brugere

(ARBEJDSRELATERET VOLD) 

Badepersonalet gør en stor indsats for at levere en god service og betjening af brugere samt en sikker overvågning af de badende.

Selv om forholdet mellem brugere og badepersonalet normalt er godt, kan der være brugere, som mobber, chikanerer (herunder seksuelt), truer eller endog i sjældne tilfælde er voldelige over for hinanden eller de ansatte.

Der kan f.eks. være tale om psykisk syge, brugere med sociale problemer, forældre, der tilsidesætter regler og andres behov i forhold til deres eget barn eller situationer, hvor kulturelle forskelle skaber problemer.

I arbejdsmiljøreglerne behandles krænkende handlinger fra brugere under samlebetegnelsen ”arbejdsrelateret vold”. Det omfatter situationer, hvor brugere udøver vold mod, truer eller på anden måde krænker ansatte eller arbejdsgiver i eller uden for arbejdstiden.

Arbejdsgiver skal forebygge risikoen for krænkelser, vold og trusler fra brugere. Det kan ske ved at instruere de ansatte i konflikthåndtering og ved at have klare procedurer for, hvordan man håndterer besværlige brugere. Det kan f.eks. indebære at overdrage besværlige/utilfredse brugere til kollega eller leder ved hjælpe af et aftalt signal.

Det er normalt at blive påvirket af sådanne hændelser, og det er vigtigt at vide, hvilken hjælp, der er tilgængelig. Risikoen kan ofte reduceres eller fjernes gennem passende foranstaltninger. Det er en god idé at nedfælde foranstaltningerne som retningslinjer, så alle er bekendt og informeret om disse.

Til arbejdsgiver

Risikoen for vold og trusler kan forebygges i samarbejde med arbejdsmiljøorganisationen ved f.eks. at sørge for:

  • Interne retningslinjer for håndtering af konflikter og voldsepisoder samt krisehjælp, støtte og omsorg til skadelidte.
  • Klare regler for brugernes adfærd i anlægget, herunder krav til hygiejne og afvaskning, og for håndtering af brud på reglerne, herunder hvad der kan medføre bortvisning.
  • Hensigtsmæssig indretning af arbejdspladsen, så den er overskuelig og så det er let at finde flugtveje eller tilkalde hjælp.
  • Uddannelse i konfliktforebyggelse og -løsning, f.eks. Danske Svømmebades kurser i konflikthåndtering
  • Kortlægning af alle voldsepisoder, så lignende episoder kan undgås.
  • Brugerråd med deltagelse af de forskellige grupper af brugere, da løbende dialog vil være et godt forebyggende redskab.
  • Minimum to medarbejdere til stede i særligt kritiske situationer, om nødvendigt brug af personbåret alarmsystem eller lignende.
  • Videoovervågning (husk krav om skiltning og orientering af medarbejderne).
  • Tæt samarbejde med politiet og/eller vagtselskab, så de reagerer hurtigt på henvendelser fra personalet i svømmehallen.

Til den ansatte

Ved tilspidsede situationer er det vigtigt at være opmærksom på følgende:

  • Forhold dig professionelt til situationen og se ikke konflikten som en personlig magtkamp
  • Bevar roen, lyt til brugeren. Giv entydige, klare svar.
  • Tilkald nærmeste leder, hvis konflikten udvikler sig.
  • Tilkald omgående politiet, hvis konflikten udvikler sig voldeligt. Det er vigtigt, at de ansatte, som har været udsat for voldsepisoder eller andre traumatiske oplevelser, tilbydes mulighed for psykisk at bearbejde disse episoder (f.eks. gennem psykologbistand), og samtlige ansatte bør have kendskab til psykisk krisehjælp.

Henvisninger:

Stor arbejdsmængde og tidspres

I en travl hverdag i svømmehallen kan de ansatte have mange bolde i luften. Men travlheden må ikke være så stor og langvarig, at det går ud over den ansattes helbred og fører til stress.

Problemer med for mange opgaver og tidspres kan opstå, når der i længere perioder er travlhed og mange brugere i anlægget.

Arbejdsgiver skal forebygge risikoen ved f.eks. at omorganisere arbejdet, så der er bedre balance mellem arbejde og mulighed for restitution.

Henvisninger:

Uklare og modstridende krav i arbejdet

Opgaverne og kravene i arbejdet i svømmehallen kan variere og er ikke altid fastlagt på forhånd. Det kan være både udviklende og motiverende. Uklare eller modstridende krav i arbejdet kan dog have en negativ effekt på arbejdsmiljøet, når det ikke forebygges tilstrækkeligt. Hvis der f.eks. er usikkerhed om, hvem der skal udføre en arbejdsopgave, eller hvordan opgaven skal løses, kan det føre til stress og koncentrationsbesvær.

Arbejdsgiver skal sørge for, at risikoen forebygges ved f.eks. at have større fokus på oplæring og instruktion i arbejdet. Det er også vigtigt at skabe en kultur, hvor kolleger og ledelse støtter hinanden i arbejdet.

Henvisninger:

Alenearbejde

Alenearbejde betyder, at man arbejder alene. I nogle svømmehaller sker det uden for de normale åbningstider.

Når man arbejder alene, er det vigtigt at have retningslinjer for, hvordan man tilkalder hjælp, hvis det bliver nødvendigt.

Kom godt i gang med at skabe et godt psykisk arbejdsmiljø!

Det anbefales, at jeres arbejdsmiljøorganisation vurderer de beskrevne områder og tager handling, hvis der er behov.

Find inspiration til arbejdet på BFA service-turismes APV Portal under ”Psykisk arbejdsmiljø i APV-processen”. Klik ind på www.apvportalen.dk

APV-tjeklisterne på APV Portalen for idræts- og sportsanlæg, der ligger under det elektroniske APV-værktøj, kan også bruges.

Henvisninger:

Beredskabsplan

Det er en god idé at lave en beredskabsplan, så man er forberedt på alvorlige hændelser, som drukneulykker.

En beredskabsplan sikrer, at man har styr på roller, ansvarsfordeling, kommunikation og psykisk førstehjælp.

Planen bør gennemgås jævnligt, indgå i introduktionen af nye medarbejdere og være lettilgængelig, f.eks. ved at være hængt op i et fælleslokale.

Find skabelon til beredskabsplan på Beredskabsstyrelsens hjemmeside www.brs.dk