Cafeteria
I en del anlæg er cafeteriapersonalet en del af det samlede personale, mens cafeteriaet i andre anlæg er bortforpagtet.
Når cafeteriaet er forpagtet, kan I betragte de ansatte her som en slags ”fremmede håndværkere”. Det vil sige, at I er forpligtede til at medvirke til at sikre de ansatte på samme måde som andre personer udefra, der udfører arbejde i jeres anlæg. Læs mere i afsnittet ”Fremmede håndværkere”.
Når cafeteriaet er en af jeres egne afdelinger, skal I specielt sætte fokus på ergonomi (arbejdsstillinger, tunge løft mv.), farlige stoffer (stegeos, rengøringsmidler, allergifremkaldende stoffer i madva-
rer mv.), ulykker med køkkenmaskiner og fald samt arbejdsmiljøforhold for unge under 18 år.
Ergonomi
Undgå bl.a. tunge løft ved at indkøbe varer i mindre enheder. Køb f.eks. ikke en sæk med 25 kg. kartofler, men i stedet 5 poser med 5 kg. i hver.
Indret depot og køkken, således at de tungeste emner placeres på hylder mellem midtlår og albuehøjde, hvor arbejdsstillingerne er bedst.
Sørg for, at arbejdsborde kan højdeindstilles, så alle kan arbejde med gode arbejdsstillinger. Hold køkkenet ryddeligt, så pladsforholdene er bedst mulige.
Hvis cafeteriaet leverer mad ud af huset, skal I være opmærksomme på indretningen af bilen. Det skal være nemt at læsse og aflæsse maden. Indog udstigning skal være nem, ligesom førersædet skal kunne indstilles tilstrækkeligt i forhold til pedaler og rat. Se endvidere afsnit om manuel håndtering.
Farlige stoffer
Vær særlig opmærksom på, at jeres udsugningsanlæg fungerer, således at farlig stegeos ventileres væk. Der skal være en kontrolalarm på ventilationen, således at I med lys eller lyd bliver advaret, hvis der ikke ventileres tilstrækkeligt.
Vælg ufarlige rengøringsmidler (læs mere i afsnittet ”Farlige stoffer og materialer”) og anvend handsker både ved rengøring og ved håndtering af fødemidler, der er allergifremkaldende.
Ulykker
Sørg for, at alle køkkenmaskiner er indrettet lovligt, således at f.eks. beskyttelsesanordninger fungerer. Husk også her at gennemføre en effektiv instruktion og opfølgning/kontrol.
Pas på med glatte gulve, rengør effektivt og brug skridsikre sko. Vælg skridsikre gulvtyper ved nybyggeri og ombygning.
Unge under 18 år
Se afsnittet ”Unge under 18 år” og vejledningen fra BFA Service - Turisme med samme titel.
Henvisninger
Materialer om arbejdsmiljø målrettet restauranter, caféer og barer, herunder
- ”Skru op for arbejdsmiljøet i køkkenet”,
- ”10 gode råd til et bedre arbejdsmiljø for køkkenmedarbejdere” (tekst og video),
- ”Vejledning om indretning af ventilation i restaurationskøkkener”,
- ”Unge under 18 år” og
- ”Elevtrivsel”