Få et godt arbejdsmiljø
For at opnå et godt arbejdsmiljø, er der nogle vigtige forudsætninger, der skal være på plads i forhold til ansvar, pligter og opgaver.
Først og fremmest har arbejdsgiveren ansvaret for, at arbejdet på anlægget planlægges, tilrettelægges og udføres sikkerheds- og sundhedsmæssigt fuldt forsvarligt. Samtidig skal arbejdsgiver sikre, at arbejdsmiljøarbejdet tilrettelægges og udføres.
I anlæg med højst ni ansatte skal samarbejdet om sikkerhed og sundhed systematiseres, men der er ikke pligt til at oprette en arbejdsmiljøorganisation. Samarbejdet skal her ske ved løbende direkte kontakt og dialog mellem arbejdsgiver, eventuelle arbejdsledere og de øvrige ansatte.
Arbejdsmiljøorganisationen
Der skal være mindst det samme antal arbejdsmiljørepræsentanter som arbejdsledere i arbejdsmiljøorganisationen.
Det er et krav, at der oprettes en arbejdsmiljøorganisation i et niveau, hvis der er mellem 10 og 34 ansatte. Arbejdsmiljøorganisationen består her af én eller flere arbejdsledere og én eller flere arbejdsmiljørepræsentanter med arbejdsgiveren eller dennes repræsentant som formand.
I svømmehaller eller badeanlæg med 35 eller flere ansatte skal arbejdsmiljøorganisationen bestå af flere niveauer med et eller flere arbejdsmiljøudvalg og en eller flere underliggende arbejdsmiljøgrupper.
Antallet af medlemmer i arbejdsmiljøorganisationen fastsættes ud fra et ”nærhedsprincip”. Det betyder, at der skal være nok medlemmer i organisationen til at udføre opgaverne og nok til, at de ansatte kan komme i kontakt med deres arbejdsmiljørepræsentanter og kan drøfte arbejdsmiljøforhold inden for de ansattes arbejdstid.
Arbejdsmiljøorganisationens medlemmer har til opgave at bidrage med viden og erfaringer om de ansattes arbejdsmiljø og hjælpe med at finde løsninger på konkrete arbejdsmiljøproblemer. Det betyder, at de skal deltage i planlægningen og tilrettelæggelsen af alle forhold, som har sikkerheds- og sundhedsmæssig betydning, f.eks.:
- Arbejdspladsvurdering (APV)
- Årlig arbejdsmiljødrøftelse
- Arbejdsgange, arbejdsmetoder eller ændringer heri
- Arbejdsstedets indretning
- Anskaffelse og ændringer af tekniske hjælpemidler
- Indkøb og brug af stoffer og materialer
Arbejdsmiljøorganisationen skal have den fornødne tid til at udføre sine opgaver.
Arbejdspladsvurdering (APV),
- ARBEJDSMILJØRUNDERINGER OG FOREBYGGELSE AF ARBEJDSULYKKER
Formålet med en arbejdspladsvurdering (APV) er at skabe et overblik over arbejdsmiljøforholdene på arbejdspladsen, og at få eventuelle problemer løst.
APV’ens handlingsplan skal være i virksomheden og være tilgængelig for ledelse, ansatte og Arbejdstilsynet. APV’en skal gennemføres, når der sker ændringer af betydning i arbejdet, i arbejdsmetoder eller arbejdsprocesser mv. dog senest hver 3. år.
BFA service-turisme har oprettet en APV Portal (www.apvportalen.dk), hvor der ligger et let tilgængeligt materiale om APV, et elektronisk APV-værktøj til fri afbenyttelse og forslag til APV-spørgeskemaer til de enkelte brancher (et skema til idræts- og sportsanlæg og et skema til fitnessinstruktører).
Læs om kravene og få hjælp til at udarbejde en APV på www.apvportalen.dk, så I sikrer et bedre arbejdsmiljø for alle.
Arbejdsmiljørunderinger
For at sikre at jeres løsninger fungerer og opfanger eventuelle nye problemer, er det en god idé, at I med mellemrum gennemfører arbejdsmiljørunderinger.
Leder og arbejdsmiljørepræsentant kan f.eks. sammen gennemgå anlægget, hvor de taler med de ansatte og vurderer, om alt er i orden. Hvis de finder forhold, der skal rettes og ikke kan rettes på stedet, udarbejdes en skriftlig handlingsplan, der er en del af APV’en.
Hvilke arbejdsmiljøforhold skal APV og rundering afdække?
For at sikre at I kommer helt rundt om alle væsentlige forhold i APV’en og arbejdsmiljørunderinger, bør I tage udgangspunkt i emnerne, der beskrives i denne branchevejledning.
Benyt de nævnte spørgeskemaer fra APV Portalen, der ligeledes kan bruges som tjeklister til de forhold, arbejdsmiljørunderingen skal fokusere på.
Hvilke arbejdsmiljøforhold skal APV og rundering opfange?
For at sikre, at alle vigtige forhold dækkes i APV’en og arbejdsmiljørunderinger, bør man bruge emnerne fra denne vejledning som udgangspunkt.
Sørg for, at alle emner kommer til at indgå i APV-kortlægningen, for eksempel ved hjælp af et spørgeskema. Et spørgeskema kan også bruges til at bestemme, hvad arbejdsmiljørunderingen skal fokusere på.
Se forslag til en APV-tjekliste for svømmehaller og skema til handlingsplan bagerst i vejledningen.
Forebyggelse af ulykker
APV, arbejdsmiljørunderinger og handlingsplaner har bl.a. til formål at forebygge arbejdsulykker. Sker det alligevel, eller sker der en nærved-ulykke, hvor det var lige ved at gå galt, er det vigtigt at lære af hændelsen.
Analyser hændelsen til bunds, find årsagerne og lav en handlingsplan, så hændelsen ikke gentager sig.
Læs mere om, hvordan ulykker forebygges på
- Arbejdstilsynets temaside om ulykker: at.dk/arbejdsmiljoe/arbejdsulykker/
- www.forebygulykker.dk
- BFA Service-turismes temaside om ulykker: www.bfaportalen.dk/360
Instruktion, oplæring og tilsyn
Arbejdsgiveren har ansvaret for, at alle ansatte får oplæring og instruktion i at udføre arbejdet på en farefri måde og skal sørge for at føre tilsyn med, at de ansatte også følger instruktionen. Arbejdsgiver kan uddelegere selve oplæringen, instruktionen og tilsynet til arbejdsledere og arbejdsmiljøorganisationen.
Instruktion, oplæring og tilsyn er nødvendig både af hensyn til de ansattes sikkerhed og sundhed samt anlæggets drift.
Alle skal være gjort bekendt med eventuelle farer og have modtaget tilstrækkelig instruktion, inden arbejdet udføres.
Der skal især ske oplæring og instruktion ved;
- ansættelse
- forflyttelse eller ændring af arbejdsopgaver
- indførelse eller ændring af arbejdsudstyr
- ved arbejdsprocesser, hvor der bruges eller dannes farlige kemiske stoffer (skal gentages jævnligt)
- indførelse af ny teknologi
- brug af ansatte fra en fremmed virksomhed.
Følg disse gode råd:
- Skab et overblik over de forhold, de ansatte skal instrueres og oplæres i
- Lav en plan for instruktion og oplæring af nyansatte
- Afklar, hvordan instruktion og oplæring skal gives (undervisning, sidemandsoplæring, kurser mv.)
- Følg op i forhold til nye og gamle ansatte for at afklare om instruktioner og oplæring anvendes i det daglige arbejde, og om der er behov for yderligere instruktion
- Sørg for, at alle ansatte kender medlemmerne af arbejdsmiljøorganisationen og bruger dem aktivt, f.eks. ved tvivl om korrekt udførelse af en given arbejdsopgave.