Vedligeholdelsesarbejder

Brug af elektrisk håndværktøj

Elektrisk håndværktøj kan f.eks. være vinkelslibere, boremaskiner og ryste-, trekants- og excenterpudsere.

Værktøjet skal altid kontrolleres inden brug, så man sikrer sig, at det er sikkerhedsmæssigt forsvarligt.
Det er vigtigt, at værktøjerne er indrettet, så man ikke kan komme til skade ved strømmen. Elektriske installationer og apparater skal opfylde stærkstrømsbekendtgørelsen og elhåndværktøj, skal efterses efter leverandørens anvisninger eller på tilsvarende vis. Eftersyn foretages af leverandøren eller en anden sagkyndig, mindst en gang hver 12. måned såfremt fabrikanten ikke har angivet et interval.
Konstruktionen af værktøjet skal sikre mod farer ved at bruge dem. Det kan f.eks. være i form af en dødmandsknap, hvor maskinen stopper, så snart knappen ikke længere holdes nede.

Samtidig skal betjeningsgrebene være indrettet, så man ikke utilsigtet kan komme til at sætte maskinen i gang.

Som forlængerledninger skal kappeledninger af svær type anvendes. De skal være i hele længder fra stikprop (hanstik) til forlængerled (hunstik). De må ikke være samlet med samlemuffer.

Ulykkesfarer

Gennemgå, hvor I kan risikere ulykker og forbyg, at det sker. Et eksempel kunne være udskiftning af lamper i loftet, hvor I kommer til at arbejde i højden på en stige.
 
Risikoen for ulykker her skyldes ofte, at stiger opstilles på et forkert underlag, der f.eks. er blødt eller glat, at de opstilles med forkert hældning, eller at der udføres opgaver fra stiger, som bør udføres fra stillads, lift eller en anden sikker arbejdsplatform.
 
Følgende er vigtigt, hvis I bruger stiger:
  • Stiger skal være godkendt efter EN 131-2, professionel.
  • En stige skal være efterset efter leverandørens anvisninger, og minimum hver 12. måned af en sagkyndig for fejl og mangler.
  • Arbejdsgiveren har ansvaret for, at en stige er vedligeholdt og i orden. Brugerne har ansvaret for at kontrollere stigen visuelt før brug.
  • Alle brugere skal have modtaget instruktion i brug af stigen.
  • Alle brugere bør anvende ordentligt fodtøj.
  • Stigen skal stå sikkert på jorden og have den rette hældning.
  • Brugere må højst stå på stigens tredje-øverste trin.
  • Der bør ikke arbejdes mere end ½ time ad gangen på en løs stige.
  • Kun én bruger på stigen ad gangen. Der må dog være én person på hver halvdel af en dobbeltstige (wienerstige).
  • Værktøj skal være let og enhåndsbetjent, så man kan holde fast i stigen med den anden hånd.
  • Der må kun arbejdes i over 5 meters højde som en undtagelse, f.eks. når en elpære skal udskiftes. Hvis stigen ikke er fastgjort, skal der være en ”fodmand”, der sikrer, at stigen ikke vælter.
Det er en rigtig god idé at eje eller leje en lift, hvis I ofte skal arbejde i højden. F.eks. når pærer/rør skal udskiftes, mange lyskilder rengøres eller lydapparatur, spots mv. ophænges.
 
Arbejdet bliver mindre anstrengende og mere sikkert at udføre.
 
Vær opmærksom på reglerne vedrørende løfteredskaber til personløft, se henvisninger nedenfor.