Det psykiske arbejdsmiljø
Et godt psykisk arbejdsmiljø er helt afgørende for trivslen på jeres arbejdsplads. Lykkes I med at skabe gode vilkår, kan det få positive effekter for både de ansattes sundhed, trivsel og sikkerhed og for kvaliteten af jeres arbejde.
Omvendt kan problemer i det psykiske arbejdsmiljø føre til dårligt samarbejde og ringe kvalitet i opgaveløsningen, ligesom det kan øge risikoen for fysiske og psykiske lidelser, som f.eks. hjertekar-lidelser, depression og angst.
Arbejdsgiver har pligt til at sørge for, at det psykiske arbejdsmiljø lever op til reglerne. Det forudsætter en løbende indsats fra ledere og medarbejdere bl.a. i forhold til:
- Krænkende handlinger, herunder mobning og seksuel chikane
- Krænkende handlinger fra brugere (arbejdsrelateret vold)
- Stor arbejdsmængde og tidspres
- Uklare og modstridende krav i arbejdet.
Et godt psykisk arbejdsmiljø er helt afgørende for trivslen på jeres arbejdsplads. Lykkes I med at skabe gode vilkår, kan det få positive effekter for både de ansattes sundhed, trivsel og sikkerhed og for kvaliteten af jeres arbejde.
Krænkende handlinger
- HERUNDER MOBNING OG SEKSUEL CHIKANE
Der er tale om krænkende handlinger, når kolleger eller ledere på arbejdspladsen groft eller gentagne gange udsætter andre personer i virksomheden for nedværdigende adfærd. Det kan handle om alt fra sårende bemærkninger og bagtalelse til vold og trusler og kan have store konsekvenser for den udsatte, der kan udvikle f.eks. søvnproblemer, koncentrationsbesvær og hovedpine.
Det er en god idé at formulere en personalepolitik om forebyggelse og håndtering af krænkende handlinger på arbejdspladsen. På den måde kender medarbejderne ledelsens holdning og ved, hvem de skal gå til og hvad der bliver gjort, hvis de bliver udsat for eksempelvis mobning på arbejdspladsen.
Henvisninger:
- Faktaark om forebyggelse af seksuel chikane
- Temaside: Hvor går grænsen?
- Speeddrawingfilm om voksenmobning
- At-vejledning: ”Krænkende handlinger, herunder mobning og seksuel chikane”
- Bekendtgørelse 1406 om psykisk arbejdsmiljø
Krænkende handlinger fra brugere
De ansatte i idræts- og sportsanlæg yder en stor indsats for at levere en god service og betjening af brugerne.
Selv om forholdet mellem brugere og de ansatte normalt er godt, kan der forekomme episoder med personer, som mobber, chikanerer, truer eller ligefrem er voldelige overfor de ansatte. Der kan f.eks. være tale om psykisk syge, brugere med sociale problemer eller situationer, hvor de kulturelle forskelle mellem brugeren og de ansatte kan blive problematiske.
Det er normalt, at man bliver meget påvirket af hændelsen, og det er vigtigt at vide, hvilken og hvordan hjælp kan gives.
I arbejdsmiljøreglerne behandles krænkende handlinger fra brugere under samlebetegnelsen ”arbejdsrelateret vold”. Hermed forstås, at brugere udøver vold mod, truer eller på anden måde krænker ansatte eller arbejdsgiver i arbejdet eller uden for arbejdstiden.
Arbejdsgiver skal sørge for, at risikoen for krænkelser, vold og trusler fra brugere, er effektivt forebygget. Det sker f.eks. ved, at de ansatte bliver instrueret i, hvordan de møder brugerne på en måde, der nedtrapper konflikter. Det kan også handle om at instruere de ansatte i at overdrage besværlige/utilfredse brugere til kollega eller leder i situationer, der eskalerer og hvor konflikthåndtering ikke længere er en mulighed. Det kan f.eks. ske ved at anvende et på forhånd aftalt udtryk eller signal.
Forebyg vold og trusler
Til den ansatte
- Ved tilspidsede situationer bør du som ansat være opmærksom på følgende:
- Forhold dig professionelt til situationen og se ikke konflikten som en personlig magtkamp.
- Bevar roen, tal roligt og giv entydige budskaber.
- Tilkald nærmeste leder, hvis konflikten udvikler sig.
- Tilkald politiet, hvis konflikten udvikler sig voldeligt.
Til arbejdsgiver
- Risikoen for vold og trusler kan forebygges i samarbejde med arbejdsmiljøorganisationen ved f.eks. at sørge for:
- Interne retningslinjer for håndtering af konflikter og voldsepisoder samt krisehjælp, støtte og omsorg til skadelidte.
- Klare regler for brugernes adfærd i anlægget og for jeres håndtering af brud på reglerne, herunder hvad der kan medføre bortvisning.
- Hensigtsmæssig indretning af arbejdspladsen, så den er overskuelig og så det er let at finde flugtveje eller tilkalde hjælp.
- Tilbud til medarbejderne om uddannelse i konfliktforebyggelse og -løsning.
- Kortlægning af alle voldsepisoder, så lignende episoder kan undgås.
- Brugerråd med deltagelse af de forskellige grupper af brugere, da løbende dialog kan være et godt forebyggende redskab.
- Minimum to medarbejdere til stede i særligt kritiske situationer, om nødvendigt brug af personbåret alarmsystem eller lignende.
- Videoovervågning (husk krav om skiltning og orientering af medarbejderne).
Det er vigtigt, at de ansatte, som har været udsat for voldsepisoder eller andre traumatiske oplevelser, tilbydes mulighed for psykisk at bearbejde disse episoder (f.eks. gennem psykologbistand), og samtlige ansatte bør have kendskab til psykisk krisehjælp.
Henvisninger:
Stor arbejdsmængde og tidspres
I en travl hverdag i idræts- og sportsanlæg kan de ansatte have mange bolde i luften. Men travlheden må ikke være så massiv og langvarig, at det går ud over den ansattes helbred, ved f.eks. at resultere i stress.
Problemer med for mange opgaver og tidspres kan f.eks. opstå, når der er længere perioder med travlhed og mange brugere i anlægget.
Arbejdsgiver skal sørge for, at risikoen forebygges ved f.eks. at omorganisere arbejdet, så der skabes bedre balance mellem arbejde og mulighed for restitution.
Henvisninger:
- At-vejledning: ”Stor arbejdsmængde og tidspres”
- BFAportalen.dk: Værktøj til planlægning af arbejdet
Uklare og modstridende krav i arbejdet
Opgaverne og kravene i arbejdet i idræts- og sportsanlæg kan variere og vil ikke altid være fastlagt på forhånd. Det kan være både udviklende og motiverende. Uklare eller modstridende krav i arbejdet kan dog have en negativ effekt på arbejdsmiljøet, når det ikke forebygges tilstrækkeligt. Når der f.eks. er usikkerhed om eller modsatrettede udmelderinger om, hvem der skal udføre en arbejdsopgave eller hvordan opgaven skal løses, kan kravene blive så uklare eller direkte modstridende, at det går ud over medarbejderens helbred og f.eks. resulterer i koncentrationsbesvær eller stress.
Arbejdsgiver skal sørge for, at risikoen forebygges ved f.eks. at have større fokus på oplæring og instruktion i arbejdet eller ved at skabe en kultur, hvor man støtter hinanden i arbejdet kolleger og ledelse imellem.
Henvisninger:
- At-vejledning: ”Uklare og modstridende krav i arbejdet”
- BFAportalen.dk: "Uklare og modstridende krav"
Ekstraordinært ansatte
I mange anlæg er en del af medarbejderne i dag ekstraordinært ansatte. Ekstraordinært ansatte er f.eks. ansatte i fleksjob og løntilskudsjob eller personer i virksomhedspraktik. Der kan også være tale om dømte, der skal udføre samfundstjeneste.
For især de tidsbegrænsede stillingers vedkommende kan det lægge et ekstra pres på jer, når I ofte skal introducere nye til arbejdet og i hverdagen sikre jeres eget og de nyes arbejdsmiljø.
Det er heller ikke ualmindeligt, at der i medarbejdergruppen kan opstå negative følelser overfor ansatte, der arbejder kortere tid, men alligevel via fleksydelsen får udbetalt løn op til fuldtid.
Det kan være en rigtig god idé, at I får diskuteret og opstillet en politik for, hvor rummelig arbejdspladsen kan være, således at I er godt rustede til at modtage nye og forebygge negative hændelser.
Tænk over, hvor mange I kan modtage, og hvilke ressourcer I har behov for til at kunne klare oplæring og tilsyn.
Alenearbejde
Tænk på at oprette et system, så I kan sikre jer, at kolleger, der arbejder alene, er okay.
Det kan f.eks. ske ved at aftale at sende en SMS eller ringe til en kollega, når man er færdig på et udendørs areal og tager hjem derfra.
På alenevagter om aftenen, og når en ansat skal rundt og lukke flere anlæg af, er det også vigtigt, at man kan ringe til en leder eller kollega og melde alt vel eller kunne tilkalde assistance.
Kom godt i gang med at skabe et godt psykisk arbejdsmiljø!
Det anbefales, at jeres arbejdsmiljøorganisation vurderer de ovenfor beskrevne områder og igangsætter handlinger ved behov.
Find inspiration til arbejdet på BFA service-turismes APV Portal under punktet: ”Psykisk arbejdsmiljø i APV-processen”. Klik ind på www.APVportalen.dkk.
APV-tjeklisterne på APV Portalen for idræts- og sportsanlæg, der ligger under det elektroniske APV-værktøj, kan ligeledes anvendes.
Henvisninger:
- BFAportalen.dk: Psykisk arbejdsmiljø
- APVportalen.dk - klik på "Psykisk APV"
- At-vejledning D.4.1 Kortlægning af psykisk arbejdsmiljø
- Arbejdstilsynets hjemmeside: (www.at.dk) – klik på menuen Arbejdsmiljøproblemer / Psykisk Arbejdsmiljø
- Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (www.nfa.dk): Spørgeskemaer til undersøgelser af det psykiske arbejdsmiljø