Støj og akustik

Støj kan stamme fra mange forskellige kilder hos jer. Det kan være nødvendigt at kombinere forskellige løsninger for at forebygge støjgener. Det bedste tiltag er ofte at forhindre, at støjen overhovedet opstår. Hvis det ikke er muligt, kan man forsøge at mindske støjen eller forhindre dens udbredelse.

 

Støjgrænser

Arbejdet skal kunne udføres, så I ikke unødigt udsættes for støj. På arbejdspladsen må ingen personer udsættes for støjbelastninger over 85 dB(A) og støjimpulser på 137 dB(C) uden beskyttelse.

Støj under grænseværdierne skal dæmpes, hvis det er muligt.

Arbejdsgiveren skal stille høreværn til rådighed, hvis støjbelastningen overstiger 80 dB(A) eller støjimpulser overstiger 135 dB(C), eller hvis lyden på anden måde er farlig eller opleves stærkt generende.

 

Maskiner og teknisk udstyr

Når I indkøber maskiner til udendørs arealer, rengøringsmaskiner, computere, printere, kopimaskiner og ventilationsanlæg m.v., er det vigtigt, at I vælger dem, der afgiver mindst mulig støj. (Husk at inddrage arbejdsmiljøorganisationen).

Efter anskaffelsen er det vigtigt at sørge for optimal vedligeholdelse, herunder rengøring, for at forebygge øget støjafgivelse.

Nogle støjende maskiner på kontorer kan placeres i aflukkede rum, hvor de ikke belaster indeklimaet.
Generelt gælder, at støjen fra de tekniske installationer, f.eks. ventilationsanlæg på kontorer ikke bør overstige 35 db(A).

Menneskeskabt støj

Brugerne af anlægget er selvfølgelig ofte en årsag til støj. I kan reducere en del af støjpåvirkningerne ved at holde dørene lukket til de rum, hvor der er meget støj, mens aktiviteterne er i gang.

På fællesarealerne kan I dæmpe den menneskeskabte støj ved at indføre regler om ophold her.

Ved koncerter, kampe, hvor publikum bruger tudehorn mv., kan støjen være høreskadende, og de ansatte skal da anvende egnede høreværn (det kan f.eks. være i form af ørekopper), når de opholder sig i rummet.

Medarbejdere, som har behov for arbejdsro, bør ikke placeres sammen med folk, som løser opgaver, der forudsætter f.eks. snak og mange telefonsamtaler. For at skabe et mindre støjende arbejdsmiljø kan
det hjælpe at begrænse gennemgangstrafikken i rummene.

Akustik

Rummets akustik har betydning for lydniveauet i rummet. Akustikken afhænger først og fremmest af de bygningsmaterialer, der er anvendt til vægge, lofter og gulve. Dårlig akustik skyldes i mange tilfælde hårde overflader, der reflekterer lyden så meget, at den breder sig i rummet og er lang tid om at dø ud.

Akustiske problemer bør allerede overvejes i planlægningsfasen ved nybyggeri og ombygninger. Det er billigere og giver ofte det bedste resultat. (Husk at inddrage arbejdsmiljøorganisationen).

Støj kan ofte reduceres ved at undgå hårde materialer og opsætte særligt lyddæmpende materialer – såkaldte absorbenter. Det kan f.eks. være skillevægge, et nedhængt loft eller særlige plader i loftet kaldet bafler. Normalt bør absorbenter placeres jævnt i lokalet, men hvis årsagen til støjen stammer fra et bestemt område, kan man placere hovedparten her.

Stammer støjen fra ventilationsanlæg, kan det være en løsning at installere lyddæmpere i anlægget. Luftfyldte gummihjul på rulleborde kan dæmpe den støj, der fremkommer ved kørsel med faste hjul på især klinkegulve. Gardiner og tæpper på gulvene i kontorer, opslagstavler og polstrede møbler dæmper støj, men de kan samtidig give problemer med støv.