
10 workshop (2022)
Et gratis tilbud til arbejdsmiljøorganisationen, der løb i hele 2022. Tilbuddet er udløbet.
Undgå at smerter bliver en fast del af jobbet. Temaside og film om vigtigheden af at kunne reagere på smertesignaler i fysisk krævende jobs og handle på dem, inden ondt bliver værre.
Fem gode råd til alle, der ønsker at undgå hævede, trætte ben og ømme fødder på salonen.
Med omtanke kan arbejdet med grandækning foregå sikkert og godt for kroppen. Se hvordan i faktaark og instruktive film, der kommer hele vejen rundt.
Temaside om forebyggelse af muskel- og skeletbesvær. Henvender sig særligt til medlemmer af arbejdsmiljøorganisationen, dvs. ledelse, arbejdsgivere og arbejdsmiljørepræsentanter.
Forebyg eksem og smerter som frisør. Film og gode råd til frisørelever.
Website dedikeret til at passe godt på ryggen i flytrafikken
Website dedikeret til at passe godt på ryggen, når man arbejder i godstransport på vej
Website dedikeret til at passe godt på ryggen, når man arbejder med flytning
Website dedikeret til at passe godt på ryggen, når du kører med olie og benzin
Website dedikeret til at passe godt på ryggen, når arbejder med renovation
Website dedikeret til at passe godt på ryggen, når du kører med foder og brændsel
Website dedikeret til at passe godt på ryggen, når du arbejder med pakker og gods på lager og i trælast
Film og plakater med gode råd til at undgå fysiske belastning i forskellige arbejdssituationer inden for landbrug, skovbrug, anlægsgartneri, gartneri og planteskoler.
Materialet omfatter instruktioner til underviseren, gruppeopgaver med tegninger til kursus samt en række instruktive film med cases.
Bevægelse er vigtigt for at undgå ømhed i muskler og led efter lang tid bag rattet. Få gode øvelser til træning af bl.a. skuldre og nakke.
Bevægelse er vigtigt for at undgå ømhed i muskler og led efter lang tid bag rattet. Få gode øvelser til træning af bl.a. skuldre og nakke.
Krav og gode råd til arbejdspladsens indretning mht. til bl.a. arbejdshøjde, arbejdsborde, udstyr, maskiner, inventar mm.
Forslag til 5 gode elastikøvelser, der kan laves på arbejdspladsen.
Gode råd om indretning af arbejdspladsen ved håndtering af varer på terminaler og lagre.
Krav og gode råd til manuelt knivarbejde i udbeningsafdelinger.
Vurdering og kortlægning af ensidigt gentaget arbejde (EGA).
Vurdering af træk og skub, gode råd til forebyggelse og oversigt over Arbejdstilsynets regler og praksis.
Vurdering af arbejdsbevægelser og gode råd til forebyggelse ved både siddende og stårende/gående arbejde.
Krav og gode råd til arbejdspladsens indretning.
Regler og krav til pladsforhold.
Vurdering af tunge løft, gode råd til forebyggelse og oversigt over Arbejdstilsynets regler og praksis.
Nedsæt den fysiske belastning ved instruktion i korrekt arbejdsteknik samt variation og passende pauser i arbejdet. Læs også hvordan du kan undgå skader
Værktøj med skema til kortlægning og vurdering af arbejdsbevægelser. Skemaer til vurdering af både grupper af medarbejdere og hele afdelinger.
Kom gennem det basale arbejdsmiljøarbejde på en enkel og sikker måde. 12 steps - lige ud ad landevejen.
Jobrokering er rigtig godt, når I arbejder med at undgå ensidige overbelastninger. Undersøg hvordan jobrokeringen fungerer hos jer med dette skema til dialog.
Hvor langt er I på forebyggelse af ulykker, reduktion af fysiske belastninger og hvordan er jeres kultur? 3 skemaer I kan bruge til at score jeres arbejdsmiljø.
Pjece om brugen af psykomotorisk terapi (PMT) til forebyggelse af muskel- og skeletbesvær i slagteri- og kødbranchen. Hvad går det ud på? Hvordan virker det? Er det noget for jer?
Videoforedrag og powerpoint-præsentationer med viden og inspiration til at forebygge håndeksem og smerter i kroppen som frisør. Udviklet i samarbejde med arbejdsmiljørådgivere fra JobLife.
Værktøjer om alt lige fra det formelle arbejdsmiljøarbejde til forebyggelse af ulykker, god ergonomi og psykisk arbejdsmiljø.
Guide og hjælpeskemaer til måling af forekomsten af MSB. Supplerer skemaet "Mål forekomsten af MSB" fra håndbogen "MSB forebygger vi i fællesskab".
Skema med 9 spørgsmål, I kan bruge til at vurdere samarbejdet omkring forebyggelse af MSB.
Skema med 12 spørgsmål, I kan bruge til at vurdere, hvor aktive I er i forebyggelsen af MSB.
Kort tjekliste til forebyggelse af overbelastninger. Tjeklisten er udarbejdet af Dansk Industri og Fødevareforbundet og anvendes på arbejdsstudieuddannelsen.
Hvad er der aftalt? Tjekliste som kan udfyldes sammen med borgeren, der skal have gjort rent.
Viden om hvad der belaster ved udvalgte situationer med tunge løft samt løsningsforslag til at reducere belastningen, herunder henvisning til arbejdsredskaber.
Reducer de ergonomiske belastninger ved liggende persontransport. Læs om arbejdsteknik, hjælpemidler, arbejdsstedets indretning, arbejdskulturen og uddannelse
Speed-drawing-film med gode råd om forebyggelse af muskel- og skeletbesvær ved rengøring. Længde: ca. 5 min.
Speed-drawing-film med gode råd om forebyggelse af muskel- og skeletbesvær ved ejendomsservice. Længde: ca. 5 min.
Videoer om gode arbejdstillinger ved bl.a. kambånd, pakkebånd og ophænging af juletræer.
Hvad skal der til for at holde sig fysisk parat til et langt liv i politiet? Dét har vi spurgt to idrætsfaglige konsulenter fra Politiskolen. Varighed: 6 min.
Film og dialogoplæg om forebyggelse af muskel- og skeletbesvær i hotel- og restaurationsbranchen ved varemodtagelse, i baren, ved servering, under tidspres og i opvasken.
Film og dialogoplæg om forebyggelse af muskel- og skeletbesvær ved rengøring på hoteller, kontor, skoler og i industrilokaler.
Oplysningsfilm om risikoen ved tungt arbejde og betydningen af træning for forebyggelse af muskel- og skeletbesvær (MSB). Med professor Karen Søgaard fra Insititut for Idræt og Biomekanik, Syddansk Universitet.
Kort film med enkle, gode råd til forebyggelse af muskel- og skeletbesvær ved håndtering af affald.
Kort film med enkle, gode råd til forebyggelse af muskel- og skeletbesvær ved håndtering af borde og stole.
Instruktionsfilm og dialogmateriale om forebyggelse af muskel- og skeletbesvær (MSB) i politiet ved bl.a. patruljekørsel, tunge løft og bevogtningsopgaver.
Instruktionsfilm og dialogmateriale om forebyggelse af muskel- og skeletbesvær (MSB) ved ind- og udstigning af patruljevogn.
Instruktionsfilm og dialogmateriale om forebyggelse af MSB ved tunge løft og bæring i politiet.
Instruktionsfilm og dialogmateriale om forebyggelse af MSB ved bevogtningsopgaver i politiet.
Film om forebyggelse af smerter som frisør, bl.a. når du vasker hår, ved føntørring og når du klipper. Kan bl.a. bruges ifm oplæring og instruktion - og det løbende arbejdsmiljøarbejde.
Instruktionsfilm og baggrundsviden om forebyggelse af muskel- og skeletbesvær ved arbejdet som hundefører. Der er film om bl.a. funktionsrettet træning med hund og arbejdsstillinger ved løftet søg.
Informationsfilm om risici og forebyggelse af belastninger i jobbet som hundefører med gode råd om bl.a. samarbejdet mellem hund og hundefører, træning og tilrettelæggelsen af arbejdet.
5 instruktionsfilm med øvelser, du som hundefører kan udføre med din hund i løbet af dagen, bl.a. benbøjninger, udfaldsskridt, benløft, skulderløft og foroverbøjning.
Film om de særlige fysiske krav, man kan møde som soldat, risikoen for overbelastninger og betydningen af at træne og styrke den fysiske parathed.
Instruktionsfilm og dialogmateriale om forebyggelse af muskel- og skeletbesvær (MSB) i Forsvaret. Der er film om bl.a. betydningen af træning, tunge løft, løft og bæring af såret, trange arbejdsforhold mv.
Kort film med elastikøvelser for arme, nakke og skulder. Åbner i nyt vindue.
Film og dialogmateriale om forebyggelse af overbelastninger ved manuel udskiftning af hjul.
Film og dialogmateriale om forebyggelse af belastninger ved op- og nedstigning fra lastvogn og pansret mandskabsvogn.
Film og dialogmateriale om forebyggelse af belastninger ved udskiftning af log og teknisk arbejde på kommandobro.
Film og dialogmateriale om forebyggelse af belastninger ved udskiftning af log og teknisk arbejde på kommandobro.
Kort film med gode råd om indretning af arbejdspladsen ved håndtering af varer på terminaler og lagre.
Film og gode råd om tunge løft, træk og skub, arbejdsstillinger, ensidigt gentaget arbejde (EGA), skærmearbejde og indretning.
Mød en landbrugsmedarbejder, der fortæller om helkropsvibrationer ved traktorkørsel, og hvordan man kan reducere belastningen.
Kom godt rundt om alle aspekterne i arbejdsmiljøarbejdet med fokus på de styrende elementer. Henvender sig fortrinsvis til medlemmer af AMO.
Inspiration til aktiviteter, der kan styrke opmærksomheden på ergonomi på arbejdspladsen. Målrettet bl.a. ergonomiambassadører og AMO.
Kort gennemgang af 10 vigtige arbejdsmiljøforhold inde for rengøringsbranchen - med billeder og illustrationer. Kan for eksempel bruges i forbindelse med instruktion og oplæring.
Pjece til medarbejderne med 10 gode råd i billeder og tekst om arbejdsmiljø.
Er hjemmet klart til rengøring? Gennemgang af 11 områder, som der skal være styr på, inden rengøringen kan gå i gang.
Gode råd til bevægelse, når de fysiske rammer er førerhuset, herunder indstilling af sæde og rat suppleret med øvelser for bl.a. skuldre og nakke.
Hvordan kan der skabes et godt arbejdsmiljø og rengøringsvenlige løsninger, når der bygges om eller bygges nyt? Pjece med eksempler til inspiration målrettet bygherrer og arkitekter.
Praktiske løsninger, der reducerer belastninger ved arbejde over skulderhøjde.
10 gode råd på dansk og engelsk til køkkenmedarbejdere med anden sproglig baggrund end dansk.
10 gode råd på dansk og engelsk til instruktion og oplæring af stuepiger med anden sproglig baggrund end dansk
Gode idéer til, hvordan arbejdsgivere og ansatte i hverdagen kan reducere belastninger gennem enkle tiltag, bl.a. en række gode, sjove øvelse, der kan anvendes af serveringspersonale, før og efter servering.
Håndbog med baggrundsviden og værktøerj til forebyggelse af muskel- og skeletbesvær (MSB) målrettet arbejdsmiljøorganisation i slagteri- og kødbranchen.
Branchevejledning med baggrundsviden, regler og gode løsninger på arbejdsmiljøproblemer i svømmehaller og mindre badeanlæg.
Om alt lige fra planlægning og organisering til tunge løft, farlige maskiner og psykisk arbejdsmiljø. Foreligger både i online-udgave og som pdf til download.
Branchevejledning med gennemgang af risici, regler og forslag til gode løsninger på alle de typiske arbejdsmiljøproblemer i branchen.
Branchevejledning målrettet kasinoer. Fra god ergonomi ved spilleborde til forebyggelse og håndtering af konflikter.
Arbejdsmiljøhåndbogen gennemgår alle de væsentligste arbejdsmiljøforhold ved indendørs rengøring og service. Foreligger både i online-udgave og som pdf til download.
"Løft let - bær mindre". Branchevejledning om forebyggelse af skader og nedslidning ved manuel håndtering i forsvaret.
Arbejdsmiljøhåndbog for hotel- og restaurationsbranchen. Om APV, arbejdsulykker, ergonomi, støj, ventilation, stress - og meget mere.
Råd og vejledning til gennemførelse af øvelser og træning på en sikker måde
Fokus på valg af egnede redskaber og tekniske hjælpemidler til plantning, klipning, fældning samt ved læsning og transport. Læs også om arbejdsmetoder og arbejdstøj.
Opslagsbog om bl.a. arbejdsmiljøarbejdet, arbejde med maskiner og værktøj, indretning, manuel håndtering, kemiske stoffer og brug af værnemidler mv.
Gennemgang af de væsentligste arbejdsmiljøforhold inden for zoologiske haver, dyreparker og forsøgslaboratorier.
Opslagsbog, der omhandler de arbejdsmiljømæssige regler om bl.a. arbejde med maskiner og værktøj, kemiske stoffer og brug af værnemidler mv.
Indtænk sikkerhed ved indretning af stalde. Forebyg ulykker ved at sætte arbejdsmiljøet i system og have fokus på sikker adfærd ved fx flytning af grise.
Arbejdsmiljøhåndbogen gennemgår alle de væsentligste arbejdsmiljøforhold ved film- og tv-produktioner, fra tunge løft til forebyggelse af ulykker og stress.
Forebyggelse af ulykker og sygdom ved røgdykker-indsatser med fokus på åndedrætsbeskyttelsesudstyr, beklædning, kamerabrug, væskeindtag og fysisk belastning
Denne branchevejledning har fokus på de ergonomiske forhold og skal medvirke til at forebygge ergonomiske belastninger hos frisører.
Forebyggelse af muskel- og skeletbesvær ved rengøringsarbejde.
Branchevejledning om forebyggelse af arbejdsskader, arbejdsmiljøbelastninger og arbejdsulykker for skorstensfejere.
Arbejdsmiljøhåndbog for personale i tog med fokus på udfordringer, det giver at bevæge sig rundt, mens toget kører, og forebyggelse af de helbredsgener det kan give.
Branchevejledning med gennemgang af de væsentligste arbejdsmiljøforhold for bedemænd, herunder håndtering og løft af tunge byrder, psykisk arbejdsmiljø, farlige stoffer og materialer.
Forebyg indånding af organisk støv og gasser for et sikkert og sundt arbejdsmiljø. Læs også om ergonomi, rengørings- og desinfektionsmidler, MRSA 398 og støj.
Vejledning om pakketerminaler med særlig fokus på ergonomi og brug af tekniske hjælpemidler.
Arbejdsmiljøhåndbog for teatre. Gennemgår alle væsentlige udfordringer omkring sundhed og sikkerhed på teatre, fra forebyggelse af ulykker til godt psykisk arbejdsmiljø.
Læs om ergonomi, vognens indretning og funktionalitet, arbejdstilrettelæggelse, vanskelige situationer med kunden, vold og trusler samt trafiksikkerhed og sundhedsfremme.
Find gode løsninger på de vigtigste arbejdsmiljøproblemer for vagter. Om alt fra udarbejdelse af APV til personlig sikkerhed, alenearbejde og forebyggelse af stress.
Branchevejledning om arbejdsmiljøet på vaskerier og de vigtige arbejdsproblemer, som arbejdsmiljøorganisationen skal forholde sig til, fra farlige stoffer og ergonomi til psykisk arbejdsmiljø.
Vejledning om førerpladsens indretning samt kollegatips, særlige afsnit til både busser, lastbiler, varebiler og personbiler.
Skraldemænds arbejdsmiljø ved indsamling af dagrenovation: den gode adgangsvej, ulykkesrisici og arbejdshygiejne samt udbyders pligter ved udbud.
Råd og vejledning til, hvordan du kan udføre dit arbejde på en ergonomisk hensigtsmæssig måde. Rådede er tilpasset alle opgaverne, som kendetegner arbejdet i fly.
Få inspiration til planlægning og tilrettelæggelse af arbejdet med manuel og mekanisk lastning og losning, så den samlede belastning reduceres.
Råd og vejledning til, hvordan du kan udføre dit arbejde på en ergonomisk hensigtsmæssig måde. Rådede er tilpasset alle opgaverne, som kendetegner arbejdet i fly.
Reducer eller undgå arbejdsskader og nedslidning af bevægeapparatet med bedre forflytningsteknik og tekniske hjælpemidler.
Håndtering af blomstercontainere, herunder ompakning og intern transport hos grossisten, samt samarbejde mellem flere arbejdsgivere.
Gode råd til sikker indsamling af forskellige affaldsfraktioner, så skader og overbelastning af kroppen minimeres.
Hvad belaster ved løft i forskellige arbejdssituationer, og hvilke løsninger kan der være i form af indretning, planlægning, tekniske hjælpemidler og arbejdsteknik.
Kortfattede og specifikke krav til arbejdet i sygetransportvogne baseret på gældende love og bekendtgørelser
Forebyggelse af muskel- og skeletbesvær ved brug af tjenestebiler i politiet og forsvaret.
Forslag til løsninger på de væsentligste arbejdsmiljøproblemer i skønheds-og wellnessbranchen.
Om vibrationsbelastning fra maskiner og vurdering af belastningen. Læs også om grænseværdier samt, hvordan du nedbringer belastningen.
Hvilke risici er der ved arbejdet som dykker under og over vand? Hvilke mulige forebyggende tiltag kan iværksættes? Hvilke afhjælpningsmuligheder har man, hvis skaderne sker?
Gennemgang af arbejdsprocesser med vurdering af den ergonomiske belastninger og anbefalinger til at nedsætte belastningen. Læs også om generelle foranstaltninger.
Om vigtigheden af at udvikle og vedligeholde den fysiske form, sundheden og arbejdskapaciteten, så man undgår arbejdsskader og nedslidning
Vejledningen samler erfaringer om tømning/fyldning af containere, bl.a. om gassede containere og containere, hvor gods kan afgasse samt ulykkesrisici og ergonomi.
Gratis onlinekurser i vådt arbejde og ergonomi til rengøringsbranchen. Åbner i ny fane.
Film og oplæg om forebyggelse af muskel- og skeletbesvær (MSB) fra konferencen "Med kroppson som redskab", der fandt sted i Nyborg d. 23. apr. 2024.
Årskonferencen fandt sted 14. juni 2023 på Comwell Hotel Middelfart. Se oplæg og materialer fra dagen
Arbejdsmiljøkonferencen fandt sted 14. november 2022 i Middelfart. Se oplæg og materialer fra dagen
Arbejdsmiljøkonferencen fandt sted 14. november 2022 i Middelfart. Se oplæg og materialer fra dagen
Arbejdsmiljøkonferencen fandt sted 4. marts 2020 i Odense Congress Center . Se oplæg og materialer fra dagen
Arbejdsmiljøkonferencen fandt sted 4. marts 2020 i Odense Congress Center . Se oplæg og materialer fra dagen
Årskonferencen fandt sted 21. november 2019 på Hotel Nyborg Strand. Se oplæg og materialer fra dagen
Arbejdsmiljøkonferencen d. 5. december 2017 foregik på Park Inn i København. Se oplæg og materialer fra dagen
Årskonferencen fandt sted 26. oktober 2017 på Hotel Scandic i Kolding. Se oplæg og materialer fra dagen
Årskonferencen fandt sted 16. november 2016 på Hotel Park i Middelfart. Se oplæg og materialer fra dagen
Præsentationer og materialer fra Slagteri- og Kødbranchens konference om MSB 2016